El passat 07 de febrer, l’Auditori de l’escola va acollir al consultor pedagògic Juanjo Fernández que ens va presentar la xerrada-col·loqui “Amb R de Respecte (convivint amb la gent, desmuntant l’assetjament)” que l’AMPA del Col·legi Claret i els membres del grup FEAC escolar havien organitzat per a l’ocasió.
No va ser una “xerrada-col·loqui” fàcil ni previsible, ens el contrari... parlar obertament d’assetjament és parlar d’un tema que sovint està massa mediatitzat i polaritzat però, gràcies al Juanjo i la seva vessant més pedagògica, els assistents van poder gaudir d’una sessió plena de prudència i criteri que ens va permetre aprofundir en un tema que no ens és agradable però que, al mateix temps i malauradament, està present en el nostre dia a dia en societat.
Vam descobrir que la gran veritat sobre l’assetjament es podria definir de la següent manera: “L’assetjament és com un càncer”. I per què? Doncs per que és molt difícil de detectar, és molt difícil de tractar, sovint pot tenir seqüeles i el que és més important... no se´l mereix ningú!
La solució a l’assetjament, sigui en l’àmbit que sigui, no és evident. Però, que podem fer per ajudar? Doncs actuar de forma immediata, donar suport, confiar en la persona que el pateix i en els canvis positius que en ell es produiran, escoltar molt, reforçar l’autoestima de l’agredit, procurar-li noves relacions dins i fora de l’ambient que l’angoixa, comunicar-se assertiva i fluidament amb l’Equip Docent i contactar amb les Institucions quan sigui menester.
Un dels agents més importants en les situacions d’assetjament son els “Observadors”; els observadors son aquelles terceres persones –que no son ni l’agressor ni l’agredit- que poden actuar de diferent manera davant d’una mateixa situació: existeixen els partidaris, els seguidors, els espectadors, els defensors passius i els defensors actius. Aquest darrers son aquells observadors que veuen una situació, no els hi agrada i ajuden a que aquesta acabi i no es repeteixi. No oblidem que serà la força de la “Comunitat” la que podrà i acabarà amb la violència. Tots hauríem d’aspirar a tenir una actitud de “Defensor Actiu” a la vida per fer d’aquest món un lloc millor per a tots!
Volem donar les gràcies a tots aquells assistents a la “xerrada-col·loqui” que de forma voluntària van compartir amb el Juanjo, amb els responsables del grup FEAC i amb tots els presents les seves inquietuds, els seus suggeriments, les seves idees,... sobre el tema doncs, realment, va resultar ser molt enriquidor per a tothom.
Comissió de Formació de l’AMPA del Col·legi Claret